Om oss

Filosofien

Sande Hus og Hytter AS står for høy kvalitet tuftet på gamle byggetradisjoner.

 

Bedriften og historien

Siden 1956 har vi produsert over 11.500 hus og hytter. Mesteparten har gått til det norske markedet, men vi har også hatt en betydelig eksport, spesielt til Danmark. Vi har derfor bygd opp en organisasjon med solid erfaring og høy kompetanse.


Bedriften har i dag sentral godkjenning i forhold til Plan- og Bygningsloven. Det betyr at du som kunde kan forholde deg til en profesjonell leverandør som innehar den nødvendige kompetanse for å gjennomføre ditt prosjekt.


Vårt hovedkontor ligger på Berkåk i Sør-Trøndelag, en times kjøring sør for Trondheim. Vi har utstillingshytte ved hovedkontoret på Berkåk.

 

Gründer og hedersmann Erling Sande

Erling Sande Sande

Det var Erling Sande, opprinnelig fra Surnadal, som i 1956 startet det som i dag er Sande Hus og Hytter AS.

Erling hadde som ungdom en drøm om å bli tømmerhogger. Den drømmen fikk han levd ut, men han klarte å få til så mye mer.
Under tømmerhogging i Nord-Trøndelag syklet han frem og tilbake fra Surnadal. Under en hjemtur stoppet han på Gjevingåsen mellom Stjørdal og Trondheim, og der fant han en interessant sammenleggbar stol. Han fikk låne med stolen til Surnadal mot at han betalte pant for den. Vel hjemme demonterte han stolen og laget arbeidstegninger. Dette ble starten på Erlings gründervirksomhet, og firmaet Brødrene Sande produserte stoler så lenge Erling levde. Det hører også med til historien at da Erling syklet tilbake til Nord-Trøndelag hadde han stolen med seg på sykkelen og leverte den tilbake.
I 1952 kom Erling til Rennebu for å starte sitt eget sagbruk og produsere fiskekasser. I Rennebu var det god tilgang på skog. I 1954 kom han i tillegg så smått i gang med hytteproduksjon, og det ble laget en prøvehytte ved sagbruket på Berkåk. Den første hytten ble kjøpt av en kunde fra Trondheim. Dermed var eventyret i gang!
Erling var kreativ og praktisk, og han fikk i samarbeid med en annen praktisk person utarbeidet en egen maskin som stod for selve laftingen. Denne kjente maskinlaften følger Sande fortsatt.
Bedriften ble etter hvert flyttet til dagens beliggenhet, og nye eiere overtok i 1979. Da hadde Erling vært landets største hytteprodusent, og eksportert hytter både i Norden og mange andre steder i verden.
Erling la hele tiden vekt på en sosial profil når det gjaldt arbeidstakere, og om sommeren var han raus med å gi ungdom arbeid.

I 2009 fikk Erling Sande tildelt Kongens fortjenstmedalje for sin betydning for lokalsamfunnet på Berkåk og i Rennebu.
— Det som har betydd mest for utviklinga av Rennebu tør jeg påstå er Dovrebanen, KVO og Erling Sande. Mange her i Rennebu har hatt sitt første møte med arbeidslivet gjennom Erling. Det å skape arbeidsplasser har alltid vært viktig for Erling, sa daværende ordfører Bjørn Rogstad under overrekkelsen.
Daværende fylkesmann Gjønnes sa videre at Erling har vært som et eventyr.
— Det betyr mye for en kommune å ha en bedrift av en slik type og kaliber som det Erling skapte, sa Gjønnes.